Making A Maltese Mill A Home

Malta is no stranger to beautiful homes. An island with a deep history and rich in beautiful colours, materials and locations, renovated homes such as this always inspire the architectural communities beyond.

Making A Maltese Mill A Home Valentino Architects

Located in Attard, Malta, the home reflects the old and announces the new, a glazed walkway links three distinct 16th century dwelling spaces, shifting from reflection to translucency as the day progresses from morning to night.

Making A Maltese Mill A Home Valentino Architects

Simply titled Mill House, the design addresses a need to link a cluster of Grade I and II Listed buildings, including a mill room dating to around the mid-to-late 16th century. Introducing new cohesion between the buildings to create a future family home, the design positions an outdoor courtyard as it's connecting agent, allowing the disparate spaces to each communicate with the sun-soaked hearth of the home.

Making A Maltese Mill A Home Valentino Architects

A glazed walkway curates this connection, functioning as a binding passage between the three volumes. Invisible from the street, the walkway is both hidden and boldly announced, conceived as a reflective layer of contrast between old and new. It forms a lustrous perimeter along two internal facades, carrying its users from one living block to another. The walkway graduates from solid reflection to sheer translucency throughout the day, its opacity moderating with the sun’s changing light. In the morning, it reflects the courtyard’s yellow stone and the sights of the surrounding village, appearing as an elongated band that elbows at a single juncture. At night, its glazed corridor is internally lit, illuminating the pool area below and revealing movements of its inhabitants as they travel from one bedroom to another.

Making A Maltese Mill A Home Valentino Architects

The ground level, which looks out to the courtyard, is home to the dining and living areas. Its main room also plays on grades of visibility – tall cabinets punctuate the edge of its space, resembling minimalist boulders that at times double as doorways to tangential rooms.

Making A Maltese Mill A Home Valentino Architects

With every view one to admire, whether it's the white of the exposed bricks and flooring or the natural of the local stone and timber details, this home is one fluid design and we're only full of admiration.

Making A Maltese Mill A Home Valentino Architects

Project / Brand: Valentino Architects

Photography: Ramon Portelli 

Leave a comment

All comments are moderated before being published