Loft Sixty Four : An Industrial Residence

"...A significant design obstacle, the harshest of site constraints often leads to the most creative of architectural solutions..."

Loft Sixty Four is a unique property found in ‘s-Hertogenbosch (also known as Den Bosch), Netherlands, and has been receiving quite a bit of traction recently for its wonderfully contrasting industrial – white wash finishes. Designed by Dutch architects EVA, this superb loft conversion is as design-perfect as any urban dwelling could aspire to be. A completely renovated office and workshop that stays true to its original usages, this loft residence is 20 metres deep and is only naturally lit at the front and rear, a character very common in terraced housing. In some ways a significant design obstacle, the harshest of site constraints often leads to the most creative of architectural solutions.

Of high-minimalist design, the chosen aesthetic for the home is really reminiscent of a museum, though the permanent furniture that has been installed within particularly highlights its tailored personality of the aspirational home owner. With the home’s dimensions being tight and elongated, many design conventions of the 1930s / 1940s have been practised; as an example, to enjoy the property as one large room the residence uses voids to provide deep daylight entry and functional glimpses between each of its functional spaces. With all bathrooms, toilets, storage and kitchen facilities found in a central volume that connects both floors together by functionality and its timber materiality, such centrality allows the residential loft to be otherwise free of walls, giving its home-owner great spaciousness as well as intimacy.

The front of the home certainly appears more commercial-like than residential, however alike many European cities, having differing street-side appearances to each terraced-home is far from uncommon. As you pass beyond the symmetrical, grand entrance, you are welcomed into an interior that is characterised by bold, cutting lines, with a very stripped-back colour palette. With high quality matt black staircases and grills, as much as white render concrete and earthy grey fabrics, the architects have even flirted with showcasing some of the original brickwork on significant walls. With a subtle arch or two throughout the residence, and from the very bath tub to the entrance-door closet, every part of the design has been considered. The light-timbered utility zone that acts as a navigational anchor to the property is out and out SATORI & SCOUT’s favourite aspect, though complete with light, space and high-style living solutions, any guest would be hard to not fall abit in love with its tailored personality…

Discover more about the British based studio at

EVA On Architecture

EVA 'like the diversity of the architectural profession: the various people, work and your hands to shape the environment in the way we want to live.'

(Photography Credit :


9 Design
7 Originality
7.5 Culturality
9 Context

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *